Het vuurtje brand weer!
Het vuurtje brand weer!
Het vuurtje brand weer!
Het vuurtje brand weer!
Het vuurtje brand weer!
Het vuurtje brand weer!

Het vuurtje brand weer!

De activiteiten van januari en februari konden helaas niet doorgaan. Gelukkig hebben we eind maart de draad weer opgepakt en zijn we aan de slag gegaan met vuur! Toch wel een van de leukste onderdelen van het buitenleven wat mij betreft. Maar bovenal was het fijn om weer samen te komen en te zien dat het enthousiasme en de vaardigheden niet verloren zijn gegaan.

Lees onder de foto verder over de activiteit ‘Vuur’. Bekijk de agenda voor de aankomende activiteiten.

Zelfgemaakt deeg kruiden met Daslook…

VOORJAARSPLANTJES ZOEKEN

Omwille van de tijd hebben we t.a.v. de voorbereidingen voor het vuur de taken verdeeld. Daardoor konden we ook nog even een rondje in het park lopen om wat mooie voorjaarsplantjes te zoeken om ons brood smaak te geven en een kopje thee te kunnen zetten. Binnen no time hadden we aanmaakhout en was er een driepoot zodat we op pad konden.

Alle ingrediënten voor een mooi vuurtje…

Ik had, met het mooie voorjaarsweer van de afgelopen weken, gehoopt op vroege Daslook bloemen, maar daar was het nog te vroeg voor. We hebben in plaats daarvan enkele blaadjes geplukt om hiermee smaak te geven aan de stokbroodjes die we boven het vuur gingen bakken. Daslook is een beschermde plant, maar dat is moeilijk voor te stellen als je in de Hout loopt. Hier groeit daar overdadig! Voor de thee hadden we met o.a. Brandnetel, Dovenetel, Hondsdraf en Kleefkruid meerdere opties, maar Watermunt is toch wel de favoriet. Ook daar hebben we wat dus van geplukt voordat we het vuur gingen aanmaken.

Daslook plukken…

VUUR MANAGEN

Omdat een brandend vuur managen toch ook wel een beetje spannend (lees: HEET!) is, hebben we met de losse houtjes gekeken op welke manieren je een vuur kan opbouwen zodat het goed blijft branden. Zo begin ik het vuur niet op de (koude/natte) grond, maar leg ik eerst een paar mooie dikke stammetjes neer waarop ik het vuurtje start. Die zorgen voor een mooi ‘kolenbedje’. Het vuur zelf starten we met (schraapsel van) berkenbast. Daarmee steken we een featherstick aan. Daarop leggen we dunne takjes, en daarna steeds een beetje dikkere takjes. En er steeds op blijven letten dat er ook voldoende zuurstof bij komt. Geduld is dus ook een belangrijk ingrediënt voor een succesvol vuurtje!

Het vuur hadden we snel aan en we hebben ons de thee, (slappe) koffie en het brood goed laten smaken. Op naar de volgende!

Koken en bakken boven het vuur…

Written by

Nico van der Schaaf

21 Posts

Aangenaam! Ik ben Nico. Vader van twee (gamende) zoons en een (prinsessen)dochter. Lang werkzaam geweest als architect, maar inmiddels al weer een paar jaar docent in het HBO. Naast de natuur (en dan planten in het bijzonder) en avonturen in de natuur ben ik geïnteresseerd in filosofie en luister ik graag muziek. Oh ja, er is ook een ding waar ik bijzonder slecht in ben: mij vervelen!
View all posts

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *